Corala Sfantul Mare Mucenic Mina

Corala „Sfântul Mina“ – prilej de bucurie pentru românii din Spania dedicat Zilei Naționale a României și Centenarului Marii UniriNoutati
28-11-2018 11:32

În perioada 23-25 noiembrie 2018, având binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Corala „Sfântul Mina” a Protopopiatului Slobozia a efectuat o deplasare în Spania, la invitația distinsei doamne consul Doina Boblea – șeful oficiului consular din Ciudad Real, care a organizat în ziua de sâmbătă, 24 noiembrie, la Hotelul Doña Carlota din Ciudad Real, un eveniment de marcă pentru românii din cadrul circumscripției consulare.

Recepția oficială dedicată Zilei Naționale a României și Centenarului Marii Uniri a prilejuit întâlnirea românilor din această zonă cu autoritățile și oficialitățile spaniole și române, găzduind un concert de folclor tradițional românesc și muzică patriotică oferit de Corala „Sfântul Mina”.

Piesele folclorice, doinele și repertoriul patriotic a impresionat întreaga audiență prin calitatea interpretării artistice și prin selecția pieselor muzicale din care a vibrat puternic spiritul românesc, reușind să aducă un farmec aparte și să creeze o puternică legătură emoțională cu publicul spectator, sensibilitate și originalitate, fapt ce a emoționat întreg auditoriul, fiind răsplătită cu îndelungi aplauze și ovaționări furtunoase.

În mesajul său, Doamna consul Doina Boblea a transmis: „…vă mărturisim că am fost copleșiți cu toții, români și spanioli deopotrivă, de căldura sufletească pe care au reușit să o transmită membrii Coralei „Sfântul Mina” prin cântecele lor. Am reușit astfel, împreună, să prezentăm în fața autorităților spaniole România Autentică, ale cărei valori artistice incontestabile au fost puse în evidență de acești oameni frumoși și înzestrați cu talent.”

Duminică, 25 noiembrie 2018, părintele Protopop Ionuț Butu, alături de un sobor de preoți, a slujit Sfânta Liturghie în biserica cu Hramul „Sfântul Mare Mucenic Mina” din localitatea Herencia–Parohia Alcázar de San Juan, la invitația părintelui paroh Mihai Achim.

Corala „Sfântul Mina” a oferit răspunsurile la strană, iar la final a susținut un concert de muzică religioasă, patriotică și colinde, cântări ce au adus pe chipurile românilor lacrimi de bucurie, dor de neam și de țara natală.

Deplasarea s-a încheiat cu prezența membrilor Coralei la sărbătoarea pregătită de comunitatea românească din orașul Tomelloso unde românii adunați pentru hora unirii au apreciat programul patriotic și folcloric interpretat de Corala „Sfântul Mina”.

Doamna Inmaculada Jiménenez, primarul localității, a fost prezentă la întâlnirea cu membrii comunității române din Tomelloso, comunitate ce are peste 5.000 de români.

În urma vizitei noastre la Tomelloso, doamna Inmaculada Jiménenez, primarul orașului a demarat procedura de înfrățire pe plan cultural cu Municipiul Slobozia.

Această participare a îndeplinit năzuințele multor români plecați din țară, aducând bucurie, emoție și spirit românesc autentic.

Am fost deosebit de onorați să dăm curs invitației la acest eveniment, manifestând clipe și trăiri de pură bucurie creștin – ortodoxă și patriotică.